26.11.2016

Mitä hevoseni syö?


Aiheesta saa niin monia mielipiteitä aikaiseksi. Mielestäni ruokinnassa tulisi löytää tavallaan kultainen keskitie. Samalla tarkka ja mietitty kokonaisuus. 
Luulen että jokainen ruokkii hevostaan parhaaksi kokemallaan tavalla, tässä on oma näkemykseni asiasta
  
Hevosen hyvinvointi lähtee oikeanlaisesta, juuri sille sopivasta ruokinnasta.
Jokainen käyttää rehun erilailla, imeytymiselläkin on eroja. Mielestäni hevosen hyvinvointi lähtee vatsasta. Kun suolisto toimii oikein, pitää se hevosen kauttaaltaan terveempänä. Esimerkiksi väärän ruokinnan seurauksena ärtyneestä vatsasta saattaa olla paljon hallaa. 
Vesi on hevoselle kaikista tärkein ravintoaine. Touko on onneksi hyvä vedenjuoja, päivittäin kuluu helposti 40l raikasta vettä. Kuiva&säilöheinää se saa usemman kerran päivässä. Pitkisi venyvät ruokintavälit altistavat mm. mahahaavalle, sillä hevosen suolisto tuottaa jatkuvasti happoa, on siellä sulatettavaa tai ei (toisin kuin ihmisellä). Oon laittanut sen tarhaan slowfeeding tyylisen heinäpussin. Hidas ruokailu antaa hevoselle pidemmäksi aikaa tekemistä ja edistää hevosen tehokkaampaa pureskelua ja syljeneritystä. Yöksi annetaan +6kg kuivaheinää, muuten päivän aikana neljästä viiteen kertaan pieniä määriä. Kuivapienpaaleista meillä ei ole valitettavasti analyysia. Arvot olisi hyvä kyllä tärkeä tietää. Mahdollisesti sellainen tehdään mikäli paalien syöttöä jatketaan :)
Toukon ruokintaa ollaan muutettu tässä vuosien varrella jonkin verran. Rehuista ollaan kokeiltu mm. Racingin selectedia, Dodson&Horrellia, Marstallin mysliä, Kraftin sport rehua, St.Hippolyt luonnonmukaisia vaihtoehtoja.... Loppujenlopuksi hyvä rehu on mielestäni ravintopitoisuuksiltaan kattava, vatsaystävällinen, sekä siinä on kohtuullinen päivittäinen syöttömäärä. Ollaan kokeiltu kuuma- sekä kylmäpuristettuja, teollisia sekä luonnonmukaisempia tuotteita. Rehun kylmäpuristus suojaa käytännössä lämpöherkkiä vitamiineja, entsyymejä, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja kasviyhdisteitä. 


Haluan syöttää hevoselleni runsaskuituista, matalatärkkelyistä sekä vähä sokerista rehua. Parhaaksi olen kokenut kotimaisen Criollo -merkin rehut! Hevosrehuista valittiin Light täysrehu, siinä on tärkkelystä vain 6,0 ja sokeria 4,2! Se sisältää kaikki hevosen tarvitsemat kivennäiset, hivenaineet, vitamiinit ja aminohapot :) Plusanna lysiini ja metioniini, joita muistaakseni kaikissa edellisissä samanhintaisisa rehuissa ei ollut. Syöttömäärä siinä on oikein kohtuullinen 2-3 l/pvä,Toukon liikunnalla.
Tuntuu sopivan hepalle hyvin. Se näyttää hyvinvoivalta ja on iloinen. Lihaksistoltaan myös ihan hyvän tuntuinen.
Rehuun lisättynä Touko saa päivittäin hiukan suolaa, Chia de Gragia tuotteita kuureina, msm/biotiini valmistetta ja kalkkia. Keväisin/syksyisin lisänä action vitamin valmistetta. Täydennysrehuna se saa myös Dengien Alfa-A Original sinimailaskuiturehua. Sinimailanen ylläpitää ruuansulatuskanavan hyvinvointia ja neutralisoi mahan happamuutta. Sinimailanen kuivana heinän muodossa on sopinut Toukolle paremmin kuin turvotettava greenline. Mielestäni sinimailanen on monille hevosille oikein hyvä lisä ruokintaan! 

Touko on saanut kuureina 3kk välein nokkosta. Se on oikeaa superfoodia. 
"Nokkonen on hevoselle terveellinen, vahvistava ja vastustuskykyä lisäävä kasvi, jolla on erittäin korkea ravintoarvo. Nokkonen sisältää runsaasti luonnon vitamiineja ja hivenaineita. Nokkonen sopii hyvin hevosten vitamiini- ja kivennäistäydennykseksi ja siitä on apua mm. anemiaan, ääreisverenkierron sekä pintaverenkierron häiriöihin, reumaan ja nivelrikkoon. Nokkonen lisää virtsaneritystä eli munuaisten toimintaa. Lisäksi se laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa sekä helpottaa yliherkkyysreaktioita." -teksti Chia de Gracian sivuilta linkki.

Kuurina meillä on myös menossa merkiltä uutuus Tummy Saver, sisältää chian siemeniä, ruusunmarjaa, artisokan sekä voikukan lehtiä, bentoniittisavea, voikukanjuurta, lakritsinjuurta, vadelmanlehtiä ja islanninjäkälää. :) 
Ruokinnan haluan pitää mahdollisimman simppelinä. Liika ei oo koskaan hyvästä! Tiettyjen ainesosien yliannostus saattaa olla hyvin seurauksellinen. Kannattaa katsoa ettei syötä eteenkin täysrehujen kanssa ohessa mitään liikaa.
Toukkikselle kuuluu muuten ihan hyvää :) Se on jäänyt vähän vaille huomiota, kun ennen kävin useamman kerran päivässä sen luona. Eiköhän me kuitenkin selvitä ;) Mun saikulla se on liikkunut 3-4krt viikossa. 
Torstaina mulla oli tikkien poisto haavasta. Edelleen täytyy vaan olla että haava paranee kunnolla. Hoitaja sanoi että ratsastuksen saa aloittaa oman voinnin mukaan, voi olla että viikonpäästä kapuan jo selkään. Vaikkei muutama kevyempi viikko hevosta haittaa, säännöllinen liikunta kuitenkin pitää sen ratsastettavuudeltaan paljon parempana

Tällä viikolla tuli myös yksi etappi täyteen elämässä. 20 vuoden ikä ;D Synttäripäivä kyllä ihana  touhua täynnä. Illalla oltiin mm. kynsistudiolla illanvietossa. Paikalla oli luonnonkosmetiikan eteeristen öljyjen esittelijä. Onko kellään niistä kokemusta? Itse sain yhden rentouttavan öljyn kotiin testiin :) Osallistujat saivat myös ilmaisen lämpimän parafiinikäsihoidon, glögiä ja kuoharia! Ihanaa että tälläsiä hemmotteluja järjestetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti