27.4.2016

Mitä ratsastus vaatii


"Ratsastus vaatii ratsastajalta kehonhallintaa, riittävää aerobista kuntoa ja voimatasoa, tasapainoa, koordinaatiokykyä, herkkyyttä, rytmitajua, nopeaa reaktiokykyä, liikkeen tuntemusta ja tätä kautta ajoituksen hallintaa sekä henkisiä ominaisuuksia kuten kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta sekä herkkyyttä aistia ja ennakoida hevosen mielialoja sekä käyttäytymistä. Hevosen eleiden ja ilmeiden lukeminen sekä hevosen lainalaisen käyttäytymisen tunteminen ja hevosen liikkeiden hallitseminen tarkasti ajoitettujen apujen kautta on koko ratsastuksen kehityksen edellytys. Ratsastus vaatii ratsastajan keholta myös liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta. (Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet, 2009, 431–432."
 
Fyysinen kunto pysyy hyvänä este - ja kouluratsastustreeneissä, myös kaikissa oheistöissä kuten hevosen hoidossa, kävelytyksessä ja tallilla asoita kuntoon laittaessa.

Luonnostaan taitavat ratsastajat osaavat lukea hevosta, reagoida nopeasti. Selässä täytyy istua oikein  ja korjata hevosen virheitä.
Omasta mielestäni taitavaksi ei opi kun ratsastamalla, joillakin se vaan on helpompaa kuin toisilla. Sama päteee vähän joka asiassa :D En nää itseni mitenkään luontaisena lahjakkuutena.
 Jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet, ratsastus vaan vaatii niin paljon sitä kaikkea. Taitavaksi haluaisin oppia harjoittelemalla, niin pitkälle kuin mahdollisuus on.

Urheilusuorituksessa: suorituskyky (fyysinen), taidot (motorinen), tiedot (kognitiivinen), tunteet (emotionaalinen), vuorovaikutus (sosiaalinen), asenteet (moraalinen). Huomaan itsestäni joitain luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia jotka luonnollisesti tukee tässä touhussa ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Tietenkin kaiken tärkein; rakkaus sitä kohtaan. Tykkää aidosti siitä mitä tekee, jaksaa mennä sinne päivästä tai esimerkiksi säästä huolimatta. En lannistu tai luovuta helpolla. Tykkään Toukosta paljon ja sen kanssa oon motivoitunut tekeen päivittäin. Kyllähän hevosen kanssa suorittaminen vauhdikkaasti vaatii myös jonkin verran rohkeutta :D Ja vielä se, osaan nähdä asiat kriittisesti ja parantamisen varan, mutta myös samalla olen tyytyväinen siihen mitä on ja mihin ollaan edetty. Olen myös aika tarkka tietyistä asioista, punnitsen ja analysoin jopa joskus (aina:D) liikaakin. hehe.


Lisää infoa kattavassa ratsastajainliiton tekstissä, minne pääset tästä linkki
  Perjantaina mentiin ihan perusharjotuksia. Niinkun videolta näkee Touko pääsi välillä liian pitkäksi, ja tossa ekalla kerralla liian kaukaa ponnistus. Lopussa sain sen paremmin ohjan ja pohkeen väliin nii homma sujui :)
Sunnuntaina meillä piti olla valmennus korpilahdella, mutta se oli peruttu. Sitten tän aamun Katan estevalkkakin jäi välistä sateen takia, kentän pohja ei ollu hyppäämistä varten kunnossa.
Ja meidän kisakausi ei tosiaan vieläkään oo startannut, katsotaan koska päästäis niihin ekoihin. Huomasin vaan ettei toukokuussa kilpailuja tässä lähistöllä ole. Tarkoittaa että on lähdettävä jonnekkin kauas sitten :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti